Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πήγαινε κάτω

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δημοσίευση  ΜΟΝΙΚΑ ΕΥΤΑΞΙΑ Την / Το Δευ Οκτ 01, 2007 7:54 pm

ΠΡΟΤΑΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Αυτοδιαχείριση και αυτονομία των ΑΕΙ και ΤΕΙ - Όλα τα Πανεπιστήμια να διαμορφώσουν τη δική τους φυσιογνωμία, και όχι ισοπεδωτικά όλοι ίδιοι, τη δική τους ιδιαίτερη φυσιογνωμία με τους δικούς τους στόχους, τη δική τους στρατηγική, δομή και λειτουργία να αποφασίζουν για τα δικά τους Τμήματα και πτυχία βάσει προγραμματικών συμφωνιών με την πολιτεία, κεντρικά ή και περιφερειακά που θα καθορίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους.

Αξιολόγηση και κοινωνική λογοδοσία
Κάθε Πανεπιστήμιο θα αξιολογείται με βάση τους στόχους που το ίδιο έχει δημοσιοποιήσει και έχει συμφωνήσει με την πολιτεία. Η πολιτεία θα αξιολογεί μέσω της Αρχής Αξιολόγησης και θα πιστοποιεί τα αποτελέσματα. Στις προγραμματικές συμφωνίες κράτους Πανεπιστημίου θα αξιολογείται μεταξύ άλλων και το ποσοστό των φοιτητών που θα πληρώνουν τις σπουδές τους στον ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο αλλά θα είναι θέμα του Πανεπιστημίου και όχι του κράτους, καθώς και το ποσοστό που θα βρίσκουν εργασία σε διάστημα ενός έτους από την αποφοίτησή τους. Θα είναι δείκτες αξιολόγησης για το Πανεπιστήμιο από μια Αρχή Αξιολόγησης με αναγνωρισμένους επιστήμονες Έλληνες και της διασποράς αλλά και αλλοδαπούς.

Αλλαγή στην πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Στόχος η πρόσβαση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση να αλλάξει. Να αλλάξει το εξεταστικό σύστημα για να μπορεί να μειωθεί πρώτα απ’ όλα η ανάγκη της φροντιστηριακής προετοιμασίας δραματικά, να αναδειχθεί η σφαιρική προσωπικότητα του μαθητή, όχι απλά η ικανότητα αποστήθισης και βεβαίως να φύγει από το άγχος ότι κρίνεται η ζωή του σε μια και μόνο στιγμή. Ένα τεράστιο άγχος για το νέο και για την οικογένεια.
Προτείνεται:
α) Όσοι νέοι παίρνουν το απολυτήριο Λυκείου, θα έχουν εγγυημένο ποσό στο όνομά τους από το κράτος στο ύψος του κόστους σπουδών που θα πηγαίνει στο Ίδρυμα που θα τους δέχεται. Αυτό θα εγγυηθεί ότι όλοι όσοι θέλουν να σπουδάσουν, θα μπορέσουν να βρουν θέση στα Πανεπιστήμια ή στα ΤΕΙ. Έτσι ΑΕΙ και ΤΕΙ θα έχουν κίνητρο για την εισαγωγή φοιτητών.
β) Δεύτερον τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ θα θέτουν τους όρους εισαγωγής, θα μπορούν οι όροι να διαφοροποιούνται από κλάδο σε κλάδο.
γ) Τρίτον ο υποψήφιος θα εισάγεται στη Σχολή ή στο Πανεπιστήμιο όχι στο Τμήμα. Το ΠΑΣΟΚ θα θέσει σε δημόσιο διάλογο εναλλακτικά συστήματα που διασφαλίζουν τις παραπάνω προϋποθέσεις.

Κινητικότητα στο Πανεπιστήμιο.
Δυνατότητα να συνδυάζει διαφορετικές επιλογές ο φοιτητής ώστε να διαμορφώνει ο ίδιος την ιδιαιτερότητα του δικού του πτυχίου για να βρίσκει δουλειά. Αυτό θα ενισχύεται με ελευθερία επιλογής, αλλά και ελευθερία μετακίνησης μεταξύ διαφορετικών Τμημάτων και μεταξύ διαφορετικών Ιδρυμάτων, πάντα με ακαδημαϊκά κριτήρια. Για να γίνει αυτό, θα διαμορφωθεί σύστημα οικονομικής κάλυψης της φοιτητικής μέριμνας για όλους τους φοιτητές που το επιθυμούν, ή το έχουν ανάγκη. Με τα παραπάνω θα βοηθήσουμε ώστε ο φοιτητής, ο νέος να μην κρίνεται μέσα σε μια μεμονωμένη στιγμή της ζωής του.

Κατάργηση της λογικής του ενός διδακτικού συγγράμματος.
Όλα τα συγγράμματα στο διαδίκτυο. Αγορά των πνευματικών δικαιωμάτων των συγγραμμάτων και τοποθέτηση τους για να είναι προσβάσιμα σε όλους τους φοιτητές. Θα δοθεί έμφαση και στην επένδυση στις Βιβλιοθήκες.

Σύνδεση της παιδείας με την έρευνα και την παραγωγή
Ενθάρρυνση της συνεργασίας, της συνέργιας και της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην έρευνα, κάτω από την εποπτεία των Πανεπιστημίων και βεβαίως με αυτό τον τρόπο να επιτευχθεί συμβολή στην καινοτομία, αλλά και στη φυσιολογική εξέλιξη του φοιτητή, στην πρόσβασή του στην αγορά εργασίας.

ΜΟΝΙΚΑ ΕΥΤΑΞΙΑ
Moderators
Moderators

Θηλυκό Αριθμός μηνυμάτων : 12
Location : 7xiamon@gmail.com
Registration date : 26/09/2007

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης