ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Πήγαινε κάτω

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Δημοσίευση  Δήμητρα Σαράντου Την / Το Παρ Νοε 09, 2007 12:23 pm

Φίλοι, σύντροφοι και συναγωνιστές!
Δυο μέρες πριν την κρίσιμη ψηφοφορία, είμαστε ακόμη όλοι εδώ, μαζί στον αγώνα για μια σύγχρονη Ελλάδα, για μια δίκαιη, προοδευτική, πραγματικά σοσιαλιστική κοινωνία.
Κοινό μας όραμα, να κερδίσουμε το στοίχημα για μια νέα Κοινωνική Συμμαχία. Τη συμμαχία για μια δίκαιη κοινωνία, για τις μεγάλες αλλαγές που θέλουμε να γίνουν στο ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος μας, στη σύγχρονη Ελλάδα. Τη συμμαχία που θα δημιουργήσει τις ευκαιρίες συμμετοχής όλων των πολιτών στη λειτουργία της πολιτικής μας ζωής.
Είμαστε εδώ γιατί δίνουμε προτεραιότητα στις πράξεις και όχι στα λόγια.
Θέλουμε να χτίσουμε τη συμμαχία ανάμεσα στα πιο πρωτοπόρα και δυναμικά τμήματα της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και σε εκείνους, στους οποίους πρέπει να δοθούν νέες δυνατότητες. Τη συμμαχία των δημιουργών και των αδυνάτων.
Θέλουμε να δείξουμε ότι πιστεύουμε πως η δίκαιη κοινωνία, το ανοιχτό κόμμα και η κοινωνική συμμαχία δεν είναι μόνο ένα όραμα. Είναι στόχοι που μπορούν να επιτευχθούν με συλλογική προσπάθεια, με ομαδική συνεργασία και ομοψυχία.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν να συζητάμε για την επόμενη μέρα. Η αποστολή μας δεν εξαντλείται στο να ψηφίσουμε, ή να πείσουμε άλλους να ψηφίσουν.
Πρέπει να συνεχίσουμε όλοι, ενεργά, καθένας από το χώρο του με τις γνώσεις και την εμπειρία του, με τις ιδέες και τις προτάσεις του, να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, το χρόνο και τις δυνάμεις μας για να κάνουμε το όραμα μας πραγματικότητα!
Χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών, η συμμετοχική δημοκρατία, το ανοικτό κόμμα και η δίκαιη κοινωνία, θα μείνουν ρομαντικά οράματα.
Στο πνεύμα λοιπόν αυτό, και επειδή πιστεύω ότι κανένας από μας δεν περισσεύει, ότι οι γνώσεις, οι εμπειρίες και οι απόψεις όλων μας μπορούν να αποτελέσουν τη «μαγιά» για χτίσουμε το νέο ΠΑΣΟΚ, παίρνω την πρωτοβουλία να παραθέσω εδώ μερικές προτάσεις για το ξεκίνημα της δουλειάς της επόμενης μέρας.
Ως ενεργοί πολίτες, θα πρέπει να σχεδιάσουμε δραστηριότητες που θα αποτελέσουν τη «συνδρομή μας» στην επιδίωξη του στόχου της ουσιαστικής ενεργοποίησης των πολιτών, της δημιουργίας ευκαιριών και τρόπων πολιτικής έκφρασης και εμπλοκής τους στην πολιτική ζωή
Μπορούμε λοιπόν να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε δράσεις, στο πλαίσιο:
1. Της Πολιτικής επιμόρφωσης πολιτών
Παραδείγματα:
 Διοργάνωση σεμιναρίων για διάφορα θέματα πολιτικής ενεργοποίησης
 Ανάπτυξη επιμορφωτικών δραστηριοτήτων για την κατανόηση και την εξοικείωση πολιτών με τις λειτουργίες του «ανοικτού κόμματος» και της συμμετοχικής δημοκρατίας
 Διοργάνωση σεμιναρίων για την απόκτηση βασικών γνώσεων πληροφορικής
 Παροχή πληροφόρησης και υποστήριξης για τη δημιουργία σύνδεσης στο Internet
2. Της παροχής υποστήριξης και για την πολιτική ενεργοποίηση πολιτών
Παραδείγματα:
 Δημιουργία σταθμών πολιτικής ενημέρωσης πολιτών (πολιτικά καφενεία) όπου θα παρέχεται έντυπο υλικό, εφημερίδες, ελεύθερη πρόσβαση στο Internet, και θα διοργανώνονται ενημερωτικές εκδηλώσεις – ομιλίες, από δημοφιλή πολιτικά πρόσωπα και εθελοντές.
 Ενθάρρυνση και πρωτοβουλιών πολιτικής ενεργοποίησης πολιτών.
 Προετοιμασία θεματικών ενοτήτων για ομαδικές πρωτοβουλίες πολιτικού περιεχομένου και παρεμβάσεων
3. Της παροχής υπηρεσιών (με την προσέλκυση και εκπαίδευση εθελοντών) προς την οικογένεια και την εργαζόμενη μητέρα
Παραδείγματα:
 Φύλαξη και δημιουργική απασχόληση παιδιών
 Συνοδεία παιδιών από και προς σχολείο –σπίτι – εξωσχολικά μαθήματα
 Βοήθεια στη σχολική προετοιμασία (εκπαιδευτικοί που αναλαμβάνουν εκ περιτοπής για 1 – 2 ώρες την εβδομάδα, το διάβασμα – υποβοήθηση των παιδιών που χρειάζονται βοήθεια στα σχολικά μαθήματα)
 Παροχή βοήθειας – πληροφόρησης για την εύρεση βοηθητικού οικιακού προσωπικού (οικιακών βοηθών, baby sitter, νησηλευτών, γηροκόμων κλπ)
4. Της παροχής εθελοντικών υπηρεσιών προς τους μετανάστες
Παραδείγματα:
 Δημιουργία σταθμών ενημέρωσης και υποστήριξης που παρέχουν υπηρεσίες όπως:
o Νομική, εργασιακή και ασφαλιστική συμβουλευτική
o Βοήθεια στην αναζήτηση απασχόλησης
o Βοήθεια στην αναζήτηση στέγης
 Βοήθεια στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας
 Φύλαξη παιδιών για εργαζόμενες μετανάστριες
 Βοήθεια στα σχολικά μαθήματα σε παιδιά μεταναστών
 Δημιουργία χώρων ψυχαγωγίας για μετανάστες
5. Της παροχής εθελοντικών υπηρεσιών για την προστασία και την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος
Παραδείγματα:
 Καταγραφή τοπικών προβλημάτων (καθαριότητα, βλάβες, φωτισμός δρόμων, επικίνδυνα σημεία σε δρόμους, πεζοδρόμια, κοινόχρηστους χώρους κλπ), και επικοινωνία με δημοτικές αρχές για την επίλυση τους.
 Εκ περιτροπής παροχή βοήθειας για την ανακύκλωση οικιακών απορριμάτων
 Περιποίηση, καλλωπισμός κοινόχρηστων χώρων
6. Της παροχής εθελοντικών υπηρεσιών στον τομέα πρόληψης της εγκληματικότητας και της παραβατικής συμπεριφοράς
Παραδείγματα:
 Καταγραφή των προβλημάτων σε δημοτικά πάρκα, κοινόχρηστους, υπόγειες διαβάσεις, κενούς υπαίθριους χώρους, εγκαταλελειμμένα κτίρια κλπ. και συνεργασία με αρμόδιους φορείς για την αντιμετώπιση τους
 Παροχή βοήθειας, τροφής, ρουχισμού σε άστεγους
 Παροχή πρώτων βοηθειών και συνεργασία με φορείς ιατρικής περίθαλψης για χρήστες ναρκωτικών
Επισημαίνω εδώ ότι οι προτάσεις αυτές έχουν ενδεικτικό χαρακτήρα. Αποτελούν μάλλον μια αφορμή για να αρχίσουμε το διάλογο.
Μια αφορμή για να σκεφτεί ο καθένας από μας ένα τομέα που μπορούμε να καλύψουμε συλλογικά, προσφέροντας λύσεις σε χρόνια προβλήματα, για να διευκολύνουμε την κοινωνική ένταξη, την κοινωνική ενεργοποίηση, για να ξεκινήσουμε να χτίζουμε όλοι μαζί μια κοινωνία στην οποία όλοι συμμετέχουν και εργάζονται για τις αρχές της Ελευθερίας, της Κοινωνικής δικαιοσύνης, της ίσης μεταχείρισης, και της Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Περιμένουμε τις απόψεις σας!

Δήμητρα Σαράντου

Αριθμός μηνυμάτων : 5
Ηλικία : 57
Location : ΑΘΗΝΑ
Registration date : 11/10/2007

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης