κλιματικές αλλαγές

Πήγαινε κάτω

κλιματικές αλλαγές

Δημοσίευση  ΜΟΝΙΚΑ ΕΥΤΑΞΙΑ Την / Το Τρι Οκτ 02, 2007 2:01 pm

Το κατ' εξοχήν παγκόσμιο περιβαλλοντικό πρόβλημα είναι η αλλαγή του κλίματος. Αυτή, θα επιφέρει οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε όλες τις κοινωνίες. Για μια ακόμη φορά, αυτοί που πρωταρχικά θα πληγούν θα είναι οι φτωχές χώρες, αυτές που η υποδομή τους δεν τους αφήνει να οχυρωθούν απέναντι στις φυσικές καταστροφές. Η εμβέλεια των επιπτώσεων από την αλλαγή του κλίματος στις τωρινές αλλά και στις μελλοντικές γενιές προσθέτει μια νέα διάσταση στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των επόμενων γενιών που με τις επιλογές μας υπάρχει ο κίνδυνος να τους το περιορίσουμε.

Η αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού αυτού προβλήματος απαιτεί την συντονισμένη και συνεχή προσπάθεια της παγκόσμιας κοινότητας για καθαρή ενέργεια, για εναλλακτικές μεταφορές, για αλλαγές στην τεχνολογία αλλά και στις συμπεριφορές όλων μας.

Όλες οι χώρες οφείλουν σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Κιότο να μειώσουν τις εκπομπές των αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Το Πρωτόκολλο του Κιότο δεσμεύει την Ευρωπαϊκή Ένωση να μειώσει τις εκπομπές των αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 8% μεταξύ του 1990 και του 2008 - 2012. Ο απολογισμός των δράσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξοικονόμηση της ενέργειας και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν έφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Οι δράσεις είχαν πολύ μικρότερο αντίκτυπο σε σχέση με το μέγεθος του προβλήματος γιατί δεν ήταν ενσωματωμένες σε όλες τις πολιτικές. Η μείωση των αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να είναι βασική παράμετρος των πολιτικών για τις μεταφορές, τη γεωργία και την ενέργεια.

Τα κράτη από τη μια πλευρά αναγνωρίζουν ότι μόνο με διεθνή συνεργασία μπορεί να αντιμετωπιστεί η αλλαγή του κλίματος και οι επιπτώσεις που θα έχει, από την άλλη επιμένουν να μεγιστοποιήσουν το δικό τους όφελος μέσα από αυτή τη διαδικασία της συνεργασίας. Οι επιστημονικές αβεβαιότητες γύρω από το θέμα, οι διαφορετικές προσεγγίσεις για τις αρχές της ισότητας, οι διαφορετικές εκτιμήσεις κόστους / οφέλους από την μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου ακόμη και οι διαφορετικοί στόχοι που το κάθε κράτος θέτει, δυσχεραίνουν τη λήψη μιας κοινής απόφασης. Το ίδιο διαφορετικό είναι και το πλαίσιο στο οποίο εξετάζεται το πρόβλημα της αλλαγής του κλίματος, εάν δηλαδή περιορίζεται στην μείωση των εκπομπών των αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και στο σχεδιασμό των προσαρμογών της κοινωνίας μας στις επιπτώσεις που θα επιφέρει ή εάν τίθενται ευρύτερα για συζήτηση θέματα παγκόσμιας οικονομίας και οι επιπτώσεις που έχουν για την αναπτυξιακή πορεία των αναπτυσσόμενων χωρών.

Η αλλαγή του κλίματος δεν είναι μια μακρινή, ξένη υπόθεση. Δεν αφορά κάποιους άλλους. Δε συμβαίνει κάπου αλλού. Η αλλαγή του κλίματος συμβαίνει εδώ και τώρα, και μας αφορά όλους. Οφείλουμε όλοι να δράσουμε άμεσα.

Πηγή: www.papandreou.gr

ΜΟΝΙΚΑ ΕΥΤΑΞΙΑ
Moderators
Moderators

Θηλυκό Αριθμός μηνυμάτων : 12
Location : 7xiamon@gmail.com
Registration date : 26/09/2007

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης