«ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ. ΠΩΣ ΘΑ ΚΟΨΟΥΜΕ ΤΟΝ ΟΜΦΑΛΙΟ ΛΩΡΟ»

Πήγαινε κάτω

«ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ. ΠΩΣ ΘΑ ΚΟΨΟΥΜΕ ΤΟΝ ΟΜΦΑΛΙΟ ΛΩΡΟ»

Δημοσίευση  tassos dikas Την / Το Πεμ Ιαν 17, 2008 11:17 pm

«ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ. ΠΩΣ ΘΑ ΚΟΨΟΥΜΕ ΤΟΝ ΟΜΦΑΛΙΟ ΛΩΡΟ»
............
Χρειαζόμαστε δέσμη μέτρων, στρατηγικού χαρακτήρα, που θα συνοδεύονται από μια συστηματική προσπάθεια της πολιτείας για την εφαρμογή τους και, κυρίως χρειαζόμαστε, την πολιτική βούληση.

Η υπόθεση της διαφθοράς είναι υπόθεση εθνική, είναι υπόθεση δημοκρατίας, είναι υπόθεση προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών.
Αλήθεια πρώτη:
η διαφθορά έχει συνέπειες ιδιαίτερα για τον μέσο και φτωχότερο πολίτη.
Το δικαίωμα, παραδείγματος χάρη, για σωστή υγειονομική περίθαλψη -μας λένε οι στατιστικές σας- δεν είναι πια δικαίωμα. Είναι προνόμιο προς πώληση, είναι υπηρεσία προς εξαγορά, ιδιαίτερα οι εγχειρήσεις, και στα δημόσια, και στα ιδιωτικά νοσοκομεία.
Το δικαίωμα για αντικειμενική αντιμετώπιση από την Εφορία,
το δικαίωμα για πολεοδομική άδεια, για σωστή μεταχείριση από τη γραφειοκρατία και
το δικαίωμα για άδεια οδήγησης, όχι μέσα από γρηγορόσημα, δώρα και χρηματισμούς. Αυτά, γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης του πολίτη.
Αλήθεια δεύτερη:
η διαφθορά είναι πηγή κατάφορης κοινωνικής και οικονομικής ανισότητας και αδικίας. Όποιος έχει την εξουσία, πουλάει τις υπηρεσίες που, διαφορετικά, θα ήταν ή δωρεάν, ή έναντι ενός μικρού και προσδιορισμένου δημοσίως ποσού, δηλαδή, η διαφθορά κοστίζει.
….
Αλήθεια τρίτη: η διαφορά υπονομεύει τους δημοκρατικούς μας θεσμούς και, τελικά, τα δημοκρατικά δικαιώματα κάθε Έλληνα και Ελληνίδας. Διότι εκεί όπου το κράτος έπρεπε να προστατεύει τα δικαιώματα του πολίτη, εκεί όπου έπρεπε να υπεραμύνεται για την ισότητα κάθε πολίτη απέναντι στο νόμο, στις υποχρεώσεις και τις ελευθερίες, εκεί τον αφήνει ανυπεράσπιστο.

Αλήθεια τέταρτη: στο σημερινό παγκόσμιο οικονομικό σύστημα έχουμε τεράστια συγκέντρωση εξουσίας. Ιδιαίτερα, συγκέντρωση πλούτου, αμύθητου πλούτου, σε χέρια λίγων και, μαζί, έχουμε την συγκέντρωση της εξουσίας και της παραγωγής γνώσης από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Η συγκέντρωση του πλούτου γίνεται σε διεθνές επίπεδο, με ελλιπείς θεσμούς ελέγχου και επιβολής αρχών και κανόνων.
Η τεράστια αυτή συγκέντρωση εξουσίας απειλεί τους δημοκρατικούς μας θεσμούς.
Η πολιτική, η Δικαιοσύνη, τα Σώματα Ασφαλείας, το κράτος, οι λειτουργοί της δημοσιογραφίας γίνονται, πολλές φορές, εύκολη λεία αυτής της προσπάθειας της εξουσίας να επιβάλει τους όρους και τα συμφέροντά της.
Απέναντι σε αυτό το διεθνές πρόβλημα, είναι απαραίτητο να σταθούμε με προτάσεις για τον εκδημοκρατισμό της παγκόσμιας διακυβέρνησης και είμαι σίγουρος, ότι η Διεθνής Διαφάνεια έχει να προσφέρει σημαντικά σε αυτό τον τομέα.
Εμείς οι σοσιαλιστές και, εγώ, ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, αυτό προωθούμε.
Αλήθεια πέμπτη: το κάθε κράτος, το κάθε έθνος, έχει δύο δρόμους να διαλέξει.
Ή της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των πολιτών, της προστασίας της αξιοπρέπειάς τους από εκβιασμούς,
ή της υποταγής της συναλλαγής και της συγκάλυψης της αυθαιρεσίας της εξουσίας, που παράγει και διαφθορά και, βέβαια, τεράστια ανασφάλεια στον πολίτη.

Από τη μία πλευρά,
θα έχει μία κυβέρνηση την πολιτική βούληση να ενισχύσει τους δημοκρατικούς θεσμούς, δηλαδή, θεσμούς που αλληλοελέγχουν τις διάφορες εξουσίες, είτε είναι του κράτους, είτε είναι της αγοράς, είτε είναι η εκτελεστική, η νομοθετική, η δικαστική εξουσία, είτε είναι η εξουσία των Μέσων Ενημέρωσης, της Αυτοδιοίκησης, ή άλλες.

Από την άλλη μεριά,
το κράτος, το κάθε έθνος, έχει να διαλέξει τον άλλο δρόμο, που είναι της υποταγής. Να αφήσει, δηλαδή, να αδυνατίσουν οι θεσμοί προστασίας του πολίτη, των δικαιωμάτων του, να μείνει ο μέσος πολίτης ανυπεράσπιστος, απέναντι στα κάθε λογής συμφέροντα, ανυπεράσπιστος, απέναντι στην αυθαιρεσία της εξουσίας.
Και η Ελλάδα, όπως όλες οι άλλες χώρες, έχει και είχε να διαλέξει.
Πρόκειται για μια δύσκολη επιλογή, όταν μάλιστα, οι δικοί μας θεσμοί της Δημοκρατίας επηρεάζονται ιδιαίτερα από τα πρόσωπα που τους εκπροσωπούν, ενώ κυριαρχεί ακόμα στην πολιτική ζωή, η αντίληψη της πελατειακής σχέσης με τον πολίτη.
….
Η αντίληψη, δηλαδή, ότι μπορούμε να εξαγοράσουμε την ψήφο ενός νέου συμπολίτη μας, ανέργου, να εξαγοράσουμε το πολιτικό του δικαίωμα να αποφασίζει ελεύθερα για την κυβέρνησή του, με χρήματα του Ελληνικού λαού, για να του δώσουμε μια προσωρινή δουλειά, ή ότι μπορούμε να αγοράσουμε, να εκβιάσουμε σεξουαλικές σχέσεις, προσφέροντας θέση στο δημόσιο, τι άλλο είναι αυτό από διαφθορά;
Αυτή η αυθαιρεσία της εξουσίας είναι που καλλιεργεί την διαφθορά. Όταν καταργούνται Ανεξάρτητες Αρχές, όπως του ΑΣΕΠ, για τις προσλήψεις, θα έχουμε εκβιασμούς και διαφθορά. Όταν κομματικοποιούνται Ανεξάρτητες Αρχές, όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού, θα έχουμε εκβιασμούς, χρηματισμούς και διαφθορά, όπως έγινε και με τους «κουμπάρους».
….
Κι όταν ενοχλεί την κυβέρνηση ένα πόρισμα του Ζορμπά για το ίδιο θέμα, για τα χρήματα και τις βαλίτσες, το εξαφανίζει. Εξαφανίζοντάς το, γίνεται η κυβέρνηση αντικείμενο πιθανών εκβιασμών.
….
Όσο υπάρχουν φαινόμενα διαφθοράς και όσο η Δικαιοσύνη δεν ανταποκρίνεται, σε κάθε περίπτωση, στο ύψος που απαιτούν οι πολίτες και οι περιστάσεις, τόσο οι πολίτες θα χάνουν την εμπιστοσύνη τους σε αυτήν.
Δυστυχώς, η σημερινή κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να εκμεταλλευτεί την εξουσία, τον δημόσιο πλούτο, να βολέψει κάποιους δικούς της και να διευθετήσει κάποια ισχυρά συμφέροντα.

Δεν μας ενδιαφέρουν
οι ροζ λεπτομέρειες, μας αφορά, όμως, η κατάχρηση της εξουσίας, ο τρόπος διακυβέρνησης της χώρας και το αν εκβιάζει, ή εκβιάζεται, ή και τα δύο, η κυβέρνηση.


Μας αφορά, εάν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχουν εμπλακεί, με τρόπο αθέμιτο, που καταργεί την ανεξαρτησία και ελευθερία του Τύπου.
Μας αφορά, πώς η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την εξουσία, για να υπηρετεί συμφέροντα άνομα, αδιαφανή.
Μας αφορά, πώς η κυβέρνηση διαμόρφωσε ένα ολόκληρο κύκλωμα εξουσίας για τη νομή της, προς όφελος των «κολλητών» και φίλων της.
Μας αφορά, πώς ασκείται η εξουσία από το Μαξίμου.
Μας αφορά, πώς η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα χρήματα του Ελληνικού λαού υπέρ κάποιων ισχυρών, όταν λέει ότι "δεν έχει λεφτά για προσλήψεις στα νοσοκομεία" αναγκάζεται ο κοσμάκης να πληρώνει για να βρει μια θέση, όπως δείχνουν ξεκάθαρα οι δικές σας έρευνες, της Διεθνούς Διαφάνειας.
Το χειρότερο, όμως, είναι πως κάθε μία από αυτές τις υποθέσεις έχει επιπτώσεις στον πολίτη.

Τα σκάνδαλα έχουν πλήξει το ίδιο το εισόδημα των πολιτών, αλλά και την ηθική μας υπόσταση ως κοινωνία, την ακεραιότητά μας.

Η οικονομία, που δεν παράγει οφέλη για τους πολλούς, οι οποίοι πιέζονται αφόρητα από την ακρίβεια και τους φόρους.
Η διεθνής κατάσταση, η εξωτερική πολιτική, που δεν δημιουργεί προσδοκίες.
Τα εθνικά μας θέματα, που φαίνεται να έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους.
Η δημόσια παιδεία, που έχει περιέλθει σε τέλμα.
Έτσι, οι πολίτες αισθάνονται εγκλωβισμένοι.

Το φτάνει πια, το λέει κάθε Έλληνας πολίτης.
Αυτός ο ξεπεσμός δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν μπορεί ο πολίτης να πληρώνει τα σπασμένα των παιγνίων της εξουσίας, ούτε να ανέχεται άλλο την υποκρισία και την συγκάλυψη.

Εμείς, σε ανύποπτο χρόνο, θέσαμε επιτακτικά το ζήτημα της αποκατάστασης της αυτονομίας του πολιτικού συστήματος, της διαφάνειας του δημόσιου βίου και της λειτουργίας του κράτους.

Και μάλιστα, έχουμε ένα ολόκληρο πρόγραμμα πια, που ξεκινάει από το πολιτικό σύστημα, τον εκλογικό νόμο, μέχρι την διαφάνεια στο δημόσιο τομέα και την υπόθεση της διαβούλευσης, της λογοδοσίας, της αξιοκρατίας και της συνεχούς αξιολόγησης του δημόσιου βίου. Πολύ συγκεκριμένες προτάσεις.

Ένα απλό παράδειγμα, αλλά ίσως από τα βασικότερα, είναι η κατάθεση από το ΠΑΣΟΚ ενός εκλογικού νόμου, που αλλάζει, για να εκπροσωπηθεί πιο ουσιαστικά ο πολίτης, για να αλλάξει η ποιότητα της σχέσης του βουλευτή με τον πολίτη, για να εξασφαλίσει την ανεξαρτησία του βουλευτή από τα διάφορα κέντρα εξουσίας και, ιδιαίτερα, από τα οικονομικά συμφέροντα και για να διασφαλιστεί η πολιτική αυτονομία, που σημαίνει πολύ απλά, ουσιαστική και δημοκρατική έκφραση όλων των πολιτών.

Μπορώ πάντως να σας πω ότι, εμείς, στο ΠΑΣΟΚ, είμαστε αποφασισμένοι να εκπληρώσουμε το χρέος μας, να χτυπήσουμε αυτή τη μάστιγα. Και ξέρουμε, ποιο είναι το πρώτιστο καθήκον μας, γιατί ξέρουμε, ποιος είναι και ο λόγος της ύπαρξής μας.
Όταν το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε, για να ανατρέψει τα προκατασκευασμένα σενάρια της μεταπολίτευσης, ήμασταν μια δύναμη πράγματι, επαναστατική, αλλαγής. Κάναμε σημαντικά βήματα στο διάστημα όλων αυτών των ετών, να βάλουμε μια τάξη με το ΑΣΕΠ, με μεγαλύτερη διαφάνεια, αλλά χρειάζεται σίγουρα πολύ βαθύτερη τομή.
Τώρα καλείται το ΠΑΣΟΚ να αναμορφώσει, όχι απλώς τα κακώς κείμενα, σε ό,τι αφορά την διαφθορά, αλλά γενικότερα στο πολιτικό σύστημα.
Να ανανεώσει, δηλαδή, τις προσδοκίες των πολιτών από την πολιτική και να δώσει ριζοσπαστική διέξοδο στα αδιέξοδα που σωρεύει σήμερα η αδιαφάνεια, η διαπλοκή, όπως λέγεται, η αποκαρδίωση τελικά του Έλληνα πολίτη, από τα όσα βλέπει καθημερινά.
Πρώτιστο καθήκον μας είναι, να καταστήσουμε ξανά αξιόπιστο και να προβάλουμε δυναμικά ένα όραμα εναλλακτικής διακυβέρνησης της χώρας, που θα τελειώνει με αυτό το αυτοκαταστροφικό αντίαναπτυξιακό μοντέλο, στο οποίο έχουμε εγκλωβιστεί και που δεν δίνει δυνατότητες στον πολίτη να διαμορφώσει νέες σχέσεις με το περιβάλλον, με την παιδεία, με την οικονομία και με το παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Και όσο αυτό συμβαίνει, η πολιτική θα απαξιώνεται, είτε ως δυνατότητα επίλυσης των κοινωνικών προβλημάτων, είτε ως θέληση ριζικής αντιμετώπισης των αιτιών που τα δημιουργούν.
Η σημερινή κρίση του πολιτικού μας συστήματος είναι, κυρίως, των πελατειακών σχέσεων, πάνω στις οποίες στηρίζεται. Όσο αυτές οι πελατειακές σχέσεις αναπαράγονται, τόσο ο πολίτης θα απομακρύνεται από αυτές, ή θα παραδίδεται στην κυριαρχία τους, μετατρέποντας υγιείς πολιτικές σχέσεις, σε σχέσεις συναλλαγής, ενός ατέλειωτου και αδιέξοδου «δούναι και λαβείν», χωρίς αρχές, χωρίς αξίες, χωρίς αναπτυξιακά αποτελέσματα. Αυτό τον φαύλο κύκλο, είναι αποφασισμένο να σπάσει το ΠΑΣΟΚ.
Η Ελλάδα, πρέπει να γίνει η Ελλάδα της ποιότητας, η Ελλάδα των αξιών, η Ελλάδα μιας νέας εθνικής στρατηγικής, που κατοχυρώνει δικαιώματα και ανοίγει νέους ορίζοντες. Σπάζοντας αυτόν τον φαύλο κύκλο, θα επιτρέψουμε στην πολιτική να κερδίσει ξανά την αξιοπιστία, την εμπιστοσύνη των πολιτών και να απελευθερώσει στην κοινωνία δημιουργικές δυνάμεις.

αποπασματα ΟΜΙΛΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ «ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ - ΕΛΛΑΣ»
ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ. ΠΩΣ ΘΑ ΚΟΨΟΥΜΕ ΤΟΝ ΟΜΦΑΛΙΟ ΛΩΡΟ» (15-1-08)
http://www.pasok.gr/portal/gr/55343/2/1/showdoc2.html
ΓΙΑ ΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ - ΜΕΤΑΦΟΡΑ: τ.δ.

tassos dikas

Αριθμός μηνυμάτων : 36
Location : thessaloniki
Registration date : 10/10/2007

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης