Η νέα τάξη πραγμάτων

Πήγαινε κάτω

Η νέα τάξη πραγμάτων

Δημοσίευση  ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΝΙΚΗΤΟΠΟΥΛΟΣ Την / Το Τετ Οκτ 03, 2007 1:03 pm

"We can't solve problems by using the same kind of thinking we used when we created them."
-Albert Einstein


Σκοπός αυτού του άρθρου είναι να παραθέσω κάποιες ιδέες , ως αφορμή για συζήτηση, και δεν φιλοδοξώ να καλύψω σε λίγες γραμμές ένα θέμα για το οποίο απαιτούνται χιλιάδες ίσως σελίδες.

Τον προηγούμενο αιώνα υπήρχαν διάφοροι τρόποι για να αναλυθεί η οικονομία και για να προταθεί η στρατηγική για ανάπτυξη και σταθερότητα. Αυτές οι «θεωρήσεις» της οικονομίας κείτονταν μεταξύ της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς και αυτής της σχεδιασμένης και λειτουργούμενης από το κράτος.
Συνηθίζουμε να λέμε ότι στο τέλος του προηγούμενου αιώνα, επικράτησε το σύστημα της ελεύθερης αγοράς, ο καπιταλισμός.

Όμως στις USA, που οδηγούν αυτήν πορεία της σύγχρονης οικονομίας αλλά και οπουδήποτε αλλού, αφού η οικονομία είναι παγκοσμιοποιημένη παρατηρούμε ότι:
Τεράστιες επιχειρήσεις με ανάλογα τεράστιες ζημιές όχι μόνο δεν κλείνουν αλλά συνεχίζουν να λειτουργούν αφού υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι να τις δανείσουν. Το κράτος επιδοτεί, σε σημείο που να είναι η μόνη αιτία παραγωγής κέρδους, επιχειρήσεις είτε πληρώνοντας μερικώς θέσεις εργασίας, είτε/καί πληρώνοντας ακριβά ως ο μοναδικός κουβαρντάς πελάτης τους. (Μονοψωνιακή αγορά: αγορά με έναν πελάτη)
Στελέχη διοίκησης πολύ μεγάλων εταιρειών δρουν (κλείνουν συμφωνίες) πρωτίστως όχι με σκοπό το όφελος των εταιρειών (των μετόχων δηλαδή) αλλά το δικό τους όφελος. Αυτό αποτελεί αιτία τεράστιας στρέβλωσης της αγοράς, ανάλογη με αυτές που ξέραμε παλιά (μονοπώλια καρτέλ, κλπ)
Τεράστια κέρδη παράγονται από την πολυεπίπεδη μεταβίβαση (πώληση) του ρίσκου (χρηματοοικονομικά προϊόντα που πωλούνται μετασχηματίζονται, αναμιγνύονται, ξαναπωλούνται , κοκ σε ένα ατέρμονα κύκλο) μην έχοντας αληθινό αντίκρισμα.
Μεγάλα συγκεντρωμένα προς επένδυση κεφάλαια, τόσο μεγάλα που μπορούν «να διαμορφώσουν» την αγορά, επενδύονται «ως στοίχημα», ως αγορά ρίσκου δηλαδή και όχι με σκοπό την παραγωγή αγαθών ή υπηρεσιών.
Τα κέρδη των μεγάλων πολυεθνικών δεν βασίζονται πια στη εργασία, αλλά στους παραπάνω και σε πληθώρα άλλους παρόμοιους λόγους. Εργαζόμενοι που όχι μόνο δεν παράγουν υπεραξία αλλά και φέρνουν λιγότερα έσοδα από τον μισθό τους δεν είναι πρόβλημα για τις μεγάλες επιχειρήσεις.


Είναι διάχυτη πλέον η υποψία, στην εμπροσθοφυλακή της οικονομικής σκέψης ότι ο καπιταλισμός στον δυτικό κόσμο έχει τελειώσει. Το υπάρχον νέο σύστημα, δεν έχει ακόμα όνομα.
Το κεφάλαιο, με κυρίαρχο εργαλείο το κράτος, το οποίο αντίθετα με τα λεγόμενα μεγαλώνει, αλλά και διάφορα χρηματοοικονομικά προϊόντα συγκεντρώνεται ακόμα πιο γρήγορα σε όλο και λιγότερα χέρια.
Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δημιουργούν την εικονική πραγματικότητα της «δημοκρατικής ελεύθερης αγοράς ...με τις όποιες ανισότητες», πράγμα απόλυτα ψευδές.
Πολύ λίγα από τα τεκταινόμενα αντιλαμβάνεται πλέον ο μέσος πολίτης.
Αλλά αυτό είναι εφιαλτικό.

Η δημοκρατία είναι πλέον αίτημα πιο επιτακτικό από ποτέ.
Η εκπαίδευση και όχι η στείρα επαγγελματική κατάρτιση είναι επιταγή!
Η συμμετοχή είναι απαραίτητη.
Η επιστροφή του Ανθρώπου-Πολίτη είναι αναγκαία.
avatar
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΝΙΚΗΤΟΠΟΥΛΟΣ
Moderators
Moderators

Άντρας Αριθμός μηνυμάτων : 8
Ηλικία : 53
Location : 15342, Athens, Greece
Registration date : 26/09/2007

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Η νέα τάξη πραγμάτων

Δημοσίευση  ΜΑΙΡΗ ΜΑΝΤΗ Την / Το Πεμ Οκτ 04, 2007 6:28 pm

Αγαπητέ φίλε Κε Νικητόπουλε

η παγκοσμιοποιημένη οικονομία με την μορφή που την ξέραμε πράγματι έχει σημάνει τέλος από τα μέσα του 20ου αιώνα.
Οι κατέχοντες τον παγκόσμιο πλούτο , πολύ πριν εμείς αντιληφθούμε προς τα που οδηγούνται τα πράγματα , τα έχουν οργανώσει και τα έχουν δρομολογήσει και τα υλοποιούν βήμα-βήμα έτσι ώστε να μην υπάρχουν σφόδρες κοινωνικές αναταραχές που θα τους στοιχίσουν ανεπανόρθωτα και για αυτό έχουν στρατολογήσει εταιρείες και στελέχη , ώστε να περάσουν τις αλλαγές αναίμακτα.

Και φυσικά η πρωτογενής βιομηχανική δύναμη θα βρίσκεται πάντα στα χέρια των μετρημένων στα δέκα δάχτυλα του χεριού μας και τά κράτη και οι κυβερνήσεις τους θα περιστρέφονται γύρω τους και πάντα υπό τον έλεγχό τους.

Κατά την άποψή μου , καπιταλισμός λέγεται και αυτό το νέο σχήμα της οικονομίας που αναφέρετε στο΄άρθρο σας ,αλλά τώρα μετασχηματίζεται σε άκρατο και εξελίσσεται και εξαπλώνεται σε νέους τομείς δραστηριοτήτων.

Αυτοί οι νέοι τομείς είναι, ο τουρισμός και ο έλεγχός του , οι νέες τεχνολογίες που είμαστε όμηροί τους και είναι πολύ επωφελείς φυσικά όταν υπάρχει σκοπός και αυτοέλεγχος ,και συμφωνώ και με τον Ν.Κοτζιά στο βιβλίο του ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΗΣΗ , που θεωρεί μια νέα μορφή παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και την μετακίνηση-μετανάστευση.

Το θέμα κατά την άποψή μου και το ερώτημα το πιο βασικό είναι πως μπορεί να συνδεθεί η πλατιά κοινωνική μάζα και να επωφεληθεί έστω και το ελάχιστο από την δρομολογημένη-στοιχισμένη πορεία των λαών.
Και προς το παρόν δεν έχω πεισθεί από παραθέσεις επιχειρημάτων και αναλύσεις φωτεινών οικονομικών επιστημόνων και επειδή ανήκω στον χώρο της οικονομίας ,το μόνο που θεωρώ ελπίδα και μπορεί να αποβεί σωτήριο για εμάς και όσους έπονται -τα παιδιά μας και τις μεθεπόμενες γενιές , είναι η δια βίου εκπαίδευση , η πολοτικοιδεολογικη συμμετοχή στα κοινά και η δημιουργία πλατύτερων δημοκρατικών συνασπισμών.

Και για αυτούς τους λόγους , είμαι συνοδοιπόρος στο όραμα του αυριανού ΠΑΣΟΚ.

Σας ευχαριστώ για την δυνατότητα κατάθεσης ΄της άποψής μου σε αυτήν την δημιουργική σελίδα που δημιουργήσατε.

Φιλικά

Μαίρη

ΜΑΙΡΗ ΜΑΝΤΗ
Moderators
Moderators

Θηλυκό Αριθμός μηνυμάτων : 14
Ηλικία : 56
Location : ΑΘΗΝΑ
Registration date : 03/10/2007

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης