Λέσχη Φίλων Γ. Παπανδρέου
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Γ.Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (5-1

Πήγαινε κάτω

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Γ.Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (5-1 Empty ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Γ.Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (5-1

Δημοσίευση  tassos dikas Δευ Ιαν 07, 2008 12:01 am

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» (6-1-08)
ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΤΑΣΟ ΠΑΠΠΑ ΚΑ ΠΑΝΟ ΣΩΚΟ


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
«Εμείς αποκαλύπτουμε, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ συγκάλυπταν». Αυτό είναι το επιχείρημα των κυβερνητικών αξιωματούχων κάθε φορά που «σκάει» ένα σκάνδαλο. Άρα, λένε, «το ΠΑΣΟΚ δεν νομιμοποιείται να ομιλεί»...
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:
Πρώτα απ' όλα ψεύδονται. Δεύτερον, είναι απλοί επικοινωνιακοί ελιγμοί της κυβέρνησης.
Είναι προφανές ότι αυτή η κυβέρνηση συγκαλύπτει σκάνδαλα μέχρι να τα αποκαλύψουν οι δημοσιογράφοι, οι αρχές ή η αντιπολίτευση. Τρίτον, η κυβέρνηση αυτή έχει έρθει με την υπόσχεση στις εκλογές να διορθώσει τα όποια κακώς κείμενα στη λειτουργία του Δημοσίου, να χτυπήσει τη «διαπλοκή». Αντί να λύσει το πρόβλημα, έχει γίνει μέρος του προβλήματος.
Είναι πια, η σημερινή κυβέρνηση, εστία διαφθοράς. Και οι απέλπιδες προσπάθειές της να πάρει αποστάσεις από τα φαινόμενα αυτά, όχι μόνο δεν πείθουν, αλλά αποτελούν ύβρεις προς τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Το ΠΑΣΟΚ -και εγώ προσωπικά- έθεσα από την πρώτη στιγμή το 2004 και το 2005 συγκεκριμένες προτάσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Καμιά διάθεση συνεννόησης δεν υπήρξε από την κυβέρνηση. Σήμερα το ΠΑΣΟΚ έχει θέσει επιτακτικά το μεγάλο ζήτημα της αναμόρφωσης του πολιτικού συστήματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Μα και η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θέλει αλλαγές...
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:
Η κυβέρνηση, έχοντας μόνο στόχο την εξυπηρέτηση ενός συστήματος που νέμεται την εξουσία για ίδιον όφελος και τη συγκάλυψη. Το μόνο που την απασχολεί είναι η προστασία των συμφερόντων που τη στηρίζουν για να κρατηθεί στην εξουσία. Δεν βάζει στόχους για την πατρίδα, δεν υπερασπίζεται τα εθνικά μας συμφέροντα, δεν ασχολείται με βασικά θέματα, όπως η παιδεία, η υγεία, η προστασία των ασθενέστερων. Αφήνει προβλήματα, όπως η γραφειοκρατία και η διαφθορά, να πνίξουν κάθε παραγωγική δύναμη. Έτσι, όμως, αφήνει τη χώρα στην τύχη της.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Τα ίδια λέει η Ν.Δ. για τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ...
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:
Αρνούμαι την ισοπεδωτική ταύτιση του ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ. Κανείς δεν μπορεί όμως να μας κατηγορήσει ότι αφήσαμε τον τόπο στην τύχη του.
Με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ πετύχαμε τη μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδήματος στη Νεότερη Ιστορία του τόπου, υπερασπιστήκαμε τα συμφέροντα των αδυνάτων, βάλαμε τον τόπο σε νέα τροχιά στη διεθνή σκηνή, πετύχαμε την ένταξη στην ΟΝΕ και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. Πετύχαμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στη χώρα.
Τα αποτελέσματα αυτής της κυβέρνησης σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ, είναι πενιχρά και αδικούν τον πολίτη, μέχρι να έρθει μια κυβέρνηση που θα έχει στόχο να δουλέψει για τον λαό και για τον τόπο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Παλιότερα είχατε πει ότι η κυβέρνηση λειτουργεί με βάση τη λογική της «συμμορίας». Νιώθετε να δικαιώνεστε;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:
Η προσωπική δικαίωση δεν είναι το σημαντικό. Το σημαντικό είναι ότι ο ελληνικός λαός αισθάνεται προδομένος. Η ανάλυσή μου για τη νεοσυντήρηση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Έχουμε μια στροφή της δεξιάς παγκοσμίως προς τη νεοσυντήρηση. Η στροφή της οδηγεί στη διαμόρφωση ενός «πελατειακού καπιταλισμού», είναι απλώς ένας «πελατειακός καπιταλισμός».
Αυτό πια περιγράφεται με λεπτομέρεια από πολλούς θεωρητικούς, όπως και από τον γνωστό οικονομολόγο Paul Krugman στις ΗΠΑ. Το ονομάζει «crony capitalism». Πρόκειται, δηλαδή, για τη συνέργεια του κράτους της δεξιάς με επιχειρηματίες, που αλληλοεξαρτώνται για την επιβίωσή τους και τις δουλειές τους. Και είναι από τους πολλούς πια θεωρητικούς που περιγράφουν τις σχέσεις αυτές ως σχέσεις που μοιάζουν με εκείνες της «μαφίας».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Σκληρές κουβέντες...
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:
Ούτε νόμος ούτε αρχή -ούτε στο κράτος ούτε στην αγορά- μοναδικός σκοπός η εξυπηρέτηση της εξουσίας τους και η ενδυνάμωση του κατεστημένου εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος. Χρειάζεται, λοιπόν, να δούμε την ουσία των πραγμάτων. Έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση που λειτουργεί ως υπηρέτης των λίγων και ισχυρών, διευθετεί συμφέροντα και παράγει διαρκώς καινούρια σκάνδαλα. Δεν έχει καιρό να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα του κόσμου διότι ασχολείται με τα δικά της προβλήματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Γιατί επιτίθεστε προσωπικά στον πρωθυπουργό; Όφειλε ο Κ. Καραμανλής να γνωρίζει το βίο και την πολιτεία των συνεργατών του;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:
Δεν κάνω ποτέ προσωπική επίθεση. Αναδεικνύω τις ευθύνες ενός πρωθυπουργού της χώρας. Και αυτή είναι και υποχρέωσή μου κατά το σύνταγμα και το δημοκρατικό μου πιστεύω. Έχω και εγώ υπηρετήσει σε πολλές και σημαντικές κυβερνητικές θέσεις. Το αίσθημα ευθύνης μου ήταν και είναι πάντα αυξημένο. Περιμένω αυτό το ελάχιστο από τον εκάστοτε πρωθυπουργό της χώρας. Ο κ. Καραμανλής θερίζει ό,τι έσπειρε. Προεδρεύει και προΐσταται αυτού του συστήματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Δηλαδή το ανέχεται;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:
Φοβάμαι ότι όχι μόνο συγκαλύπτει αλλά και καθοδηγείται από αυτό. Είναι μέρος αυτού του συστήματος όσο και εάν οι επικοινωνιολόγοι του θέλουν να κρύβεται. Έχει βαρύτατες ευθύνες για αυτή την κατάσταση σήψης και παρακμής που βιώνει η χώρα. Ηγείται μιας κυβέρνησης, που το μόνο που έχει παραγάγει είναι ένα τσουβάλι σκάνδαλα, μια οικονομία σε αδιέξοδο και μια Ελλάδα απαθή μπροστά σε προκλήσεις απαράδεκτες για τα εθνικά μας συμφέροντα.
Σκεφθείτε ότι, ως υπουργός Πολιτισμού, άλλαξε ακόμη και τις προϋποθέσεις για την τοποθέτηση αρχαιοφυλάκων, ώστε να διορίσει και εκεί κομματικούς εντεταλμένους. Αυτή ήταν η μεγάλη προσφορά του στον πολιτισμό; Και στη συνέχεια είχαμε τις προσλήψεις άλλων 6.000 ατόμων στο ΥΠΠΟ. Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αλλά, παρά ταύτα, έχουμε σήμερα έλλειψη προσωπικού στη φύλαξη των αρχαίων μνημείων. Και, δυστυχώς, αυτή η εικόνα δεν υπάρχει μόνο στο υπουργείο Πολιτισμού.
Το πρόβλημα πια με την κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι πολύ βαθύτερο και ξεπερνάει τον κ. Καραμανλή. Η Ελλάδα του πολιτισμού, των Ολυμπιακών Αγώνων, της διεθνούς ακτινοβολίας, είναι όμηρος σκανδάλων και της διαφθοράς. Είναι μια γενικευμένη κατάσταση σήψης, πελατειακής διαχείρισης του δημόσιου χρήματος και διαφθοράς σε ένα κύκλωμα της ηγεσίας της Ν.Δ. Κρίμα για τη χώρα μας!

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Επιμένετε στην κριτική σας εναντίον ορισμένων δικαστικών λειτουργών. Πιστεύετε ότι εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:
Αυτά που συμβαίνουν είναι πρωτοφανή. Η ποινική δικονομία αγνοείται συστηματικά, αποκαλυπτικά πορίσματα -όπως του Ζορμπά- πετάγονται προκλητικά στο καλάθι των αχρήστων, κρίσιμες υποθέσεις αρχειοθετούνται στο χρονοντούλαπο της δικαστικής γραφειοκρατίας. Το τι σκέπτομαι εγώ προσωπικά για κάποιους δικαστικούς λειτουργούς, πολύ λίγη σημασία έχει.
Σημασία έχει ότι εμείς, το ΠΑΣΟΚ, μπορούμε να εγγυηθούμε την ανεξαρτησία στη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Και το πώς όλες αυτές οι «παγωμένες» υποθέσεις θα φτάσουν στο ακροατήριο και θα χυθεί άπλετο φως. Το χρωστάμε στους Έλληνες πολίτες και στους θεσμούς της Δημοκρατίας, που δοκιμάζονται σκληρά από τη δεξιά. Ξέρετε γιατί; Διότι κανένας πολίτης δεν θα εμπιστευθεί ξανά τα δικαστήρια, τις αρχές, ακόμη και την πολιτική, αν δεν πεισθούν ότι είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στους νόμους του κράτους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Θα ζητήσετε να συγκροτηθεί εξεταστική επιτροπή για τις δραστηριότητες του κ. Ζαχόπουλου στο υπουργείο Πολιτισμού;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:
Το ΠΑΣΟΚ παρακολουθεί πολύ προσεκτικά και υπεύθυνα την εξέλιξη αυτής της δυσώδους υπόθεσης, καθώς και τους χειρισμούς της κυβέρνησης και της Δικαιοσύνης. Καθημερινά παρεμβαίνει και καταγγέλλει τι κάνουν και τι δεν κάνουν. Είναι αυτονόητο ότι, όπως και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που μας παρέχει το σύνταγμα, προκειμένου να ασκήσουμε αποτελεσματικά τον ελεγκτικό μας ρόλο ως αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είπα και το ξαναλέω: όλα στο φως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Θα βγάλει την τετραετία η κυβέρνηση;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:
Ήδη ο λαός είναι απογοητευμένος με τη Ν.Δ. Και δεν είναι τα καθημερινά σκάνδαλα και μόνο. Ζει την ακρίβεια, ζει την αντιλαϊκή κοινωνικά άδικη πολιτική, ζει την εκποίηση του δημόσιου πλούτου υπέρ κάποιων ισχυρών, ζει την κατάρρευση της δημόσιας παιδείας και υγείας. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μεγάλες κοινωνικές πολώσεις και συγκρούσεις.
Δεν θα την αφήσουμε, όμως, να καλλιεργήσει ακόμη περισσότερο την απάθεια και τη μοιρολατρία, για να μπορεί να συνεχίσει την πολιτική της. Μπορώ να πω ότι, για τον τόπο, όσο πιο γρήγορα φύγει αυτή η κυβέρνηση τόσο καλύτερα θα είναι. Όσο πιο γρήγορα δοθεί η ευκαιρία στο νέο ΠΑΣΟΚ να κυβερνήσει για να λύσει τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και να δώσει νέα προοπτική στην πατρίδα μας, τόσο καλύτερα για τον τόπο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Το πολιτικό περιβάλλον είναι ευνοϊκό για την αντιπολίτευση, ωστόσο, αν και η Ν.Δ. πέφτει, πέφτει και το ΠΑΣΟΚ, με συνέπεια η διαφορά στην πρόθεση ψήφου να μεγαλώνει υπέρ της κυβέρνησης. Πώς το εξηγείτε;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:
Όσο περνά η μοιρολατρική αντίληψη του «όλοι ίδιοι είναι», όσο περνά η συντηρητική ισοπέδωση και από τα κόμματα της άλλης αριστεράς, ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές, τόσο θα αυξάνεται ο κυνισμός, η παθητικότητα και η ανοχή σε χειρότερα φαινόμενα κοινωνικής αδικίας, οικονομικής ανισότητας και πολιτικής διαφθοράς, που επιτρέπει η Ν.Δ. Βεβαίως υπήρξε και η φυσιολογική φθορά του ΠΑΣΟΚ από τη μακροχρόνια άσκηση της κυβερνητικής εξουσίας.
Οι αλλαγές στη συνείδηση και στην πολιτική επιλογή των πολιτών, χρειάζονται χρόνο για να ωριμάσουν, ειδικά όταν έχει προηγηθεί ένα μεγάλο σοκ απογοήτευσης, όπως συμβαίνει τώρα. Η συγκρότηση της νέας πολιτικής πλειοψηφίας που θέλουμε να συνθέσουμε είναι σήμερα απαραίτητη. Η λαϊκή βάση του ΠΑΣΟΚ έδωσε πρόσφατα μια καθαρή και ισχυρή εντολή για νέα αρχή. Να εκφράσει αυθεντικά το ΠΑΣΟΚ όλες τις δυνάμεις της κοινωνίας των πολιτών, όλες τις δυνάμεις της δημοκρατίας, της προόδου και της αριστεράς. Να εκφράσει πολιτικά τη νέα μεγάλη κοινωνική συμμαχία των δημιουργών και των αδυνάτων. Μακριά και απέναντι από τα εξωθεσμικά κέντρα και τα παρασιτικά συμφέροντα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Ο κόσμος αντιμετωπίζει το κόμμα σας ως μέρος της κρίσης του πολιτικού συστήματος. Η λογική του συμψηφισμού κυριαρχεί, ενώ δέχεσθε κριτική ότι αυτήν τη λογική και εσείς την τροφοδοτήσατε με τη στάση σας απέναντι στο κυβερνητικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ. Τη μια δηλώνατε υπερήφανος και την άλλη λέγατε ότι «γίναμε έρμαιο των μεγάλων συμφερόντων».
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:
Δεν είναι συμψηφισμός, είναι ισοπέδωση. Δεν είναι συμψηφισμός είναι μοιρολατρία. Δεν είναι συμψηφισμός, είναι αποδοχή και, τελικά, συγκάλυψη των χειρότερων φαινομένων στον πολιτικό μας βίο. Η Ν.Δ. αλλά και τα άλλα κόμματα της αριστεράς κρύβονται πίσω από το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ. Η άλλη αριστερά το βρίσκει ως άλλοθι για να μη συμμετάσχει σε μια ευρύτερη προοδευτική πολιτική συμμαχία για αλλαγές και ρήξεις στην κοινωνία μας, όπου κύριος κορμός θα είναι το ΠΑΣΟΚ. Η Ν.Δ. το εκμεταλλεύεται, διότι προσπαθεί εναγωνίως να κρύψει και να συγκαλύψει την τεράστια δική της ευθύνη για τη σημερινή απαράδεκτη πολιτική κατάσταση.
Για το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ είμαστε περήφανοι. Και για το έργο του -το συγκρίνω χωρίς φόβο- με όποια κυβερνητική θητεία της Ν.Δ. Κάναμε πολλά και αλλάξαμε την Ελλάδα. Σπάσαμε καθεστωτικές λογικές, αυτές που σήμερα ενσαρκώνει η Ν.Δ. Και αυτό δεν ήταν προϊόν μιας κυβερνητικής παράταξης, ήταν προϊόν λαϊκών αγώνων και διεκδικήσεων στους οποίους εμείς πρωτοστατήσαμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Νοσταλγικά ακούγονται όλα αυτά.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:
Δεν μένουμε στο παρελθόν όπως οι άλλες παρατάξεις. Δεν ομφαλοσκοπούμε. Ξέρουμε, έχουμε και έχω εμπειρία πολύχρονη. Ξέρουμε πού πονάμε ως κοινωνία. Ξέρουμε ποιες αλλαγές είναι απαραίτητες, και αυτές είναι οι προτεραιότητές μας.
Το ΠΑΣΟΚ δεν αποτελεί μέρος της κρίσης του πολιτικού συστήματος. Είμαστε εμπόδιο στα μεγάλα κατεστημένα που επιδιώκουν την ποδηγέτηση της πολιτικής στη χώρα μας. Το ΠΑΣΟΚ είναι ο φορέας και ο εγγυητής της αυτονομίας του πολιτικού συστήματος. Όσοι καλλιεργούν τη σύγχυση, με την απαράδεκτη λογική που εξισώνει το ΠΑΣΟΚ με τη δεξιά, προχωρούν σε μια επικίνδυνη για τη δημοκρατία πρακτική που ρίχνει νερό στο μύλο της δεξιάς. Το ζήτημα είναι πώς η δημοκρατική πλειοψηφία του 52% θα αναδειχθεί σε κυβερνητική. Το να κρύβουν κάποιοι το κεφάλι τους στην άμμο δεν αποτελεί λύση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Όμως, κύριε πρόεδρε, με βάση τις δημοσκοπήσεις, ο δικομματισμός βρίσκεται στη χειρότερη φάση του. Μήπως οι πολίτες αναζητούν ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν υπάρχει δικομματισμός στη χώρα μας. Είμαστε πολυκομματική δημοκρατία. Και ο καθένας μπορεί ελεύθερα να επιλέξει. Το ΠΑΣΟΚ το εμπιστεύθηκε ο ελληνικός λαός πολλές φορές, για να κυβερνήσει τον τόπο. Όσοι ζητούν αναλογικότερο εκλογικό σύστημα πρέπει οι ίδιοι να απαντήσουν σε ένα ερώτημα. Με ποιον θέλουν να κυβερνήσουν; Σε αυτό το ερώτημα, είμαστε οι μόνοι που έχουμε απαντήσει θετικά. Μιλήσαμε για προοδευτικές δυνάμεις. Όσοι δεν απαντούν καθαρά αλλά δήθεν χτυπούν το δικομματισμό, απλώς υποκρίνονται. Δύο μέτρα -δύο σταθμά. Και, τελικά, αυτό που αναζητούν οι πολίτες είναι μια διακυβέρνηση για τους πολλούς, μια προοδευτική εξουσία που θα δώσει λύσεις στα δικά τους προβλήματα, την αυτονομία του πολιτικού συστήματος. Γι' αυτό και στέλνουν μηνύματα. Κι αυτά τα μηνύματα δεν αφορούν μόνο το ΠΑΣΟΚ. Αφορούν και όλες τις δυνάμεις της άλλης αριστεράς, που πρέπει επιτέλους να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα με ρεαλισμό και να αποδεσμευτούν από στείρες λογικές διαμαρτυρίας, που δεν αλλάζουν τη λειτουργία της εξουσίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Επί μήνες προτείνατε στον ΣΥΡΙΖΑ προγραμματικό διάλογο. Λέτε ότι δεν ανταποκρίθηκε. Ποια είναι η ερμηνεία σας;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:
Φοβάμαι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εγκλωβιστεί σε μια πολιτική τακτική που του απέφερε κάποια προσωρινά ψηφοθηρικά κέρδη και επιχειρεί τώρα να τη φτάσει στα άκρα της. Νομίζει ότι με έναν νέο «διμέτωπο» αγώνα θα μπορέσει να απορροφήσει μέρος της λαϊκής δυσαρέσκειας και να αυξήσει έτσι τα ποσοστά του. Τα προβλήματα όμως, σήμερα, είναι τέτοια και τόσα, που καμιά ρητορική διαμαρτυρίας δεν αρκεί, όσο μιντιακή κι αν είναι, όσο φρέσκια και χαριτωμένη κι αν εμφανίζεται. Ο κόσμος θέλει λύσεις και αποτέλεσμα. Θέλει άλλου τύπου διακυβέρνηση. Θέλει αλλαγή στο τιμόνι του τόπου. Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αφουγκραστεί την πραγματική βούληση των πολιτών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Παλιότερα καταγγείλατε εκδοτικά συμφέροντα ότι ήθελαν να επιβάλουν ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ, να το διασπάσουν και να το φθείρουν. Επιμένετε και σήμερα ότι γίνεται πόλεμος φθοράς; θεωρείτε ότι έχουν επιλέξει τον ΣΥΝ εις βάρος του ΠΑΣΟΚ;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:
Η προσφυγή στον πολίτη για την εκλογή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ είναι μια βαθιά δημοκρατική και απελευθερωτική πράξη για το πολιτικό μας σύστημα. Σήμερα, δύναμη έχει η βάση και, σήμερα, νομιμοποίηση έχει η ηγεσία του κινήματος από αυτήν και από κανέναν άλλον. Αυτό το αποτέλεσμα περίμενα και περιμένω να το αποδεχθούν, όπως πρέπει να αποδέχονται κάθε δημοκρατική διαδικασία. Περιμένουμε απ' όλους να τύχει δίκαιης αντιμετώπισης η παρουσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η συστηματική αντιπολιτευτική και πολιτική μας δράση.
Διαβάζουμε ότι δεν υπάρχει αντιπολίτευση όταν αποσιωπάται η συστηματική και υπεύθυνη δράση του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του. Καταδικάζουμε τις πρακτικές και πολιτικές της Ν.Δ., που χρησιμοποιεί χρήματα του ελληνικού λαού, από τον ΟΠΑΠ μέχρι τις στρατιωτικές προμήθειες, που έχουν στόχο τη χειραγώγηση του τύπου και την υπονόμευση της ελευθεροτυπίας. Αυτά τα παιχνίδια είναι επικίνδυνα για τη δημοκρατία αλλά και εμπλέκουν την κυβέρνηση σε πελατειακούς ανταγωνισμούς, με απρόβλεπτες πολιτικές συνέπειες για τη χώρα.
Η μάχη συμφερόντων εμπλέκει κάθε κυβέρνηση, που δεν βαδίζει με διαφανείς κανόνες και αρχές. Άλλοι αισθάνονται ευνοημένοι και άλλοι αδικημένοι στην κατανομή των λαφύρων που μοιράζει η Ν.Δ.

ΠΗΓΗ: http://www.pasok.gr/portal/gr/3/55013/7/7/1/showdoc.html

tassos dikas

Αριθμός μηνυμάτων : 36
Location : thessaloniki
Registration date : 10/10/2007

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Γ.Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (5-1 Empty Β΄ΜΕΡΟΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ Γ.Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ&quot

Δημοσίευση  tassos dikas Δευ Ιαν 07, 2008 7:20 pm

Β΄ΜΕΡΟΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΤΑΣΟ ΠΑΠΠΑ ΚΑΙ ΠΑΝΟ ΣΩΚΟ (7-1-08 )

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Πριν από τη μάχη της 11ης Νοεμβρίου λέγατε ότι θα είστε πρόεδρος όλου του ΠΑΣΟΚ, αλλά στα προσωρινά όργανα δεν επιλέξατε τους εσωκομματικούς σας αντιπάλους. Το 80% των ερωτηθέντων σε πρόσφατη δημοσκόπηση ζητεί αξιοποίηση των στελεχών όλων των ρευμάτων. Κάνατε λάθος που δεν αξιοποιήσατε τους αντιπάλους σας; Μήπως ακυρώσατε τη δέσμευσή σας;
Γ.Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:
Όλα τα στελέχη θα αξιοποιούνται και όλα έχουν ευθύνες. Ευθύνη έχω και εγώ να υλοποιήσω την εντολή που μου έδωσε η βάση του Κινήματος στις 11 Νοεμβρίου, επανιδρύοντας το Κίνημα και διασφαλίζοντας μια νέα πορεία με τους κατάλληλους συνεργάτες και στελέχη. Σίγουρα πάντως, η ενότητά μας και το νέο Κίνημά μας δεν μπορούν να εκφράζονται ούτε ως μια ομοσπονδία φεουδαρχών ούτε από λυκοσυμμαχίες συμφερόντων. Αυτό είναι που μας οδήγησε σε ένα αρνητικό οργανωτικό παρελθόν.
Είναι μια ενότητα πολιτική, που εκφράζεται με κοινές αξίες και με ενιαίο πολιτικό λόγο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Πώς θα εξασφαλίσετε και θα επιτύχετε ως πρόεδρος τη νέα πολιτική ενότητα του ΠΑΣΟΚ, για την οποία έχετε μιλήσει;
Γ.Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:
Διασφαλίζοντας την πολιτική μας αυτονομία.Αναδεικνύοντας σαφές πολιτικό διακύβευμα για τη χώρα. Ενδυναμώνοντας τη συμμετοχή του πολίτη μακριά από γραφειοκρατίες και διαμεσολαβητές. Σπάζοντας τα μαγαζάκια και διασφαλίζοντας ανοιχτά δίκτυα συνεργασίας των μελών και φίλων μας στα μεγάλα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα της εποχής. Με δουλειά, με ήθος, με συστηματική προγραμματική αντιπολίτευση. Δεν έχουμε περιθώρια και χρόνο για άλλη εσωστρέφεια και ενδοσκόπηση.
Ελαβα μια εντολή και μ' αυτήν προχωρώ. Εννοείται ότι όποιος αναγνωρίζει την ουσία της εντολής αυτής και πραγματικά θέλει να προσφέρει στο Κίνημα, θα έχει κάθε δυνατότητα να το πράξει. Αυτό περιμένω από όλους τους συντρόφους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Η ανανέωση παραμένει ακόμα ένα ζητούμενο για το ΠΑΣΟΚ και, ίσως λόγω Τσίπρα στον ΣΥΝ, είναι και επιτακτική ανάγκη. Να περιμένουμε κάποια κίνηση - έκπληξη;
Γ.Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:
Κάνετε λάθος. Και μας αδικείτε! Καθημερινά ανανεώνουμε τον λόγο μας, τη δράση μας, τις ιδέες μας και το δυναμικό μας. Μόνη η πράξη της ανάδειξης της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ από τη βάση αποτελεί επανάσταση στα πολιτικά δεδομένα της χώρας μας. Τολμούν τα άλλα κόμματα να ακολουθήσουν; Η ποσόστωση των γυναικών. Ο Συνήγορος του μέλους και του φίλου. Η ανοιχτή συμμετοχική διαδικασία στις οργανώσεις μας. Τα δίκτυα. Η αξιοποίηση και διαβούλευση μέσω του διαδικτύου. Η διαφάνεια στις εσωκομματικές μας λειτουργίες. Η ενίσχυση της παρουσίας μας στα κινήματα πολιτών.
Δημιουργούμε όλες τις νέες προϋποθέσεις για ένα λαϊκό, ριζοσπαστικό, μεταρρυθμιστικό κίνημα, που θα ανανεώσει τις πολιτικές δομές της χώρας, τις πολιτικές πρακτικές και το δημόσιο ήθος. Το ΠΑΣΟΚ σήμερα έχει και ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Είμαστε ένα νέο κράμα εμπειρίας και νεανικού δυναμισμού. Εμείς δεν υπάρχουμε, δεν λειτουργούμε για την πρόσκαιρη εντύπωση, αλλά για τις βαθύτερες κοινωνικές αλλαγές. Αυτές που αφήνουν το αποτύπωμα στο βάθος της πολιτικής μας ιστορίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Τι περιμένετε από το συνέδριο; Ακούγονται φωνές από το εσωτερικό του κόμματος ότι το συνέδριο θα γίνει με προσημειωμένα χαρτιά. Τι απαντάτε;
Γ.Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:
Οι μόνες προσημειώσεις είναι οι δεσμεύσεις που έχουμε απέναντι σε αυτούς που ψήφισαν στις 11 Νοεμβρίου. Το συνέδριό μας θα είναι η ενίσχυση της δικής μας πολιτικής βούλησης και εμπιστοσύνης του λαού στο Κίνημά μας. Με ανοιχτές και δημοκρατικές διαδικασίες θα θέσουμε τα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας. Την καταπολέμηση της διαφθοράς και την αυτονομία του πολιτικού μας συστήματος. Τη νέα "πράσινη ανάπτυξη". Την αλλαγή του κράτους σε ένα αποτελεσματικό κράτος δικαίου, δίκαιης ανακατανομής του πλούτου και εξασφάλισης βασικών κοινωνικών δικαιωμάτων για τον κάθε πολίτη. Επένδυση στην παιδεία, στον πολιτισμό, στην καινοτομία, στον άνθρωπο.
Αυτές είναι οι προτεραιότητές μας και μ' αυτές θα πορευτούμε στην αναδιοργάνωση του Κινήματός μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Λέγεται, κύριε πρόεδρε, επίσης ότι δεν είναι μεγάλης σημασίας αυτό το συνέδριο...
Γ.Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:
Όσοι λένε ότι το συνέδριό μας "δεν είναι μεγάλης σημασίας", δεν έχουν κατανοήσει ότι πρόκειται για μια μεγάλη δημοκρατική και συμμετοχική διαδικασία, ανοιχτή σ' όλους τους πολίτες. Δεν επιδιώκουμε ένα αποστειρωμένο συνέδριο. Θέλουμε τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων που θα πρέπει να συγκροτήσουν τη νέα προοδευτική, κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία. Τους νέους μας, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας και, βεβαίως, όλους εκείνους που αναζητούν νέους δρόμους επικοινωνίας και συμμετοχής, όπως του bloggery.
Κι αυτή η πορεία είναι που θα μας οδηγήσει ξανά στη νίκη και στην εξουσία. Το συνέδριο αποτελεί ακόμη ένα απαραίτητο βήμα που πρέπει να κάνει το ΠΑΣΟΚ για να πείσει ότι είναι δίπλα στον πολίτη και αγωνίζεται για το μέλλον της πατρίδας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Φοβάστε τον κίνδυνο της διάσπασης;
Γ.Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:
Όχι. Και τούτο, παρά το γεγονός ότι σήμερα μεγάλα παρασιτικά συμφέροντα, που απομυζούν το κράτος, αντιλαμβάνονται ότι ζουν το "τέλος εποχής", έστω και αν επανεξελέγη η Ν.Δ. Αντιλαμβάνονται, ότι η κυβέρνηση Καραμανλή δεν μπορεί να σταθεί. Θέλουν, λοιπόν, να καθορίσουν τις εξελίξεις με άλλους τρόπους, με μικρά "κόμματα-υποχείρια", με ανίσχυρες και ελεγχόμενες κυβερνήσεις. Πάντα ήθελαν να καθορίσουν τις εξελίξεις αιχμαλωτίζοντας το πολιτικό σύστημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Και πώς αντιδράτε;
Γ.Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:
Με τη νέα ενότητα και τη νέα βούληση του ΠΑΣΟΚ θα ανατρέψουμε αυτές τις αντιλήψεις και πρακτικές των κατεστημένων. Ο αγώνας του ΠΑΣΟΚ δεν είναι αγώνας επιβίωσής του. Είναι αγώνας για το μέλλον του τόπου. Δεν θα αφήσουμε κανένα συμφέρον που βολεύτηκε στο παρελθόν να πάει τη χώρα πίσω.
Ο κόσμος της δημοκρατικής παράταξης, παρά τις όποιες απογοητεύσεις, ξέρει καλά ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν και παραμένει η ραχοκοκαλιά της και το μεγάλο όπλο της για προοδευτική αλλαγή στη χώρα μας. Ξέρει ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ξαναφέρει τη χώρα στον δρόμο της προκοπής και της αξιοπρέπειας. Και ξέρει επίσης ότι δόθηκαν αγώνες δεκαετιών για να είναι ενωμένη και ισχυρή η δημοκρατική παράταξη. Αυτό το χρέος εγώ το γνωρίζω και θα διαφυλάξω την ενότητα της παράταξης, αλλά βεβαίως πάντα με αρχές και κανόνες που μας αναδεικνύουν ως δύναμη αξιών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Άσχημο κλίμα ανάμεσα σε εσάς και τον κ. Σημίτη διαμορφώθηκε την προηγουμένη περίοδο. Πώς είναι σήμερα οι σχέσεις σας;
Γ.Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:
Οι σχέσεις μας ήταν πάντα καλές, ακόμη και όταν είχαμε αντίθετες απόψεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Έχετε τη φήμη ανοιχτού ανθρώπου. Όμως, μετά τη νίκη σας δεν συναντηθήκατε με τον Ευ. Βενιζέλο. Πώς θα πορευτείτε μαζί στο μέλλον;
Γ.Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:
Γιατί επιμένετε να προσωποποιείτε πολιτικές σχέσεις ή να πολιτικοποιείτε τις προσωπικές σχέσεις; Όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν ταχθεί για να δώσουν μια μάχη για το μέλλον του τόπου, να δώσουν λύσεις στα προβλήματα των πολιτών, για να εκφράσουν τις παραγωγικές δυνάμεις και να προστατεύσουν τα χαμηλότερα στρώματα από τον παρασιτισμό. Πιστεύω ότι και ο Βαγγέλης έχει και σήμερα τη βούληση και το κουράγιο να τις δώσει τις μάχες αυτές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Είπατε ότι «για μένα το όριο είναι η νίκη στις εκλογές». Πριν από τις εθνικές εκλογές υπάρχουν οι ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2009. Θα τις κερδίσετε;
Γ.Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:
Πρώτα από όλα, και παρά την αντίθετη λογική που κάποιοι προβάλλουν, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διαφεύγει την προσοχή μας ότι μέχρι τότε έχουμε να δώσουμε πολλές ακόμη μάχες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για μια προοδευτική Ευρώπη. Και οι ευρωεκλογές αυτό τον βασικό στόχο έχουν, παρά τις όποιες άλλες ερμηνείες.
Στις ευρωεκλογές, το μήνυμα αποδοκιμασίας των πολιτών για την αντιλαϊκή νεοσυντηρητική πολιτική της κυβέρνησης θα είναι ηχηρό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Αν χάσετε, τι θα πράξετε;
Γ.Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:
Εμείς πάμε για να νικήσουμε. Αλλά η μεγάλη μάχη για την κρίσιμη νίκη, αυτή που κρίνει την εξουσία, θα δοθεί στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές. Τότε ο ελληνικός λαός θα πάει στις κάλπες έχοντας βιώσει πλήρως μια αναποτελεσματική, νεοσυντηρητική διακυβέρνηση, που παράγει μόνο σκάνδαλα, υπηρετεί τους λίγους και ισχυρούς, κατεδαφίζει το κοινωνικό κράτος και βυθίζει τους πολλούς στην ανασφάλεια. Οι επόμενες εκλογές είναι απόλυτη ανάγκη να αλλάξουν το πολιτικό τοπίο, να τερματίσουν τη διολίσθηση της χώρας στον κατήφορο της φτώχειας, της υπανάπτυξης, της μιζέριας και της εξάρτησης και να δώσουν στον τόπο μια προοδευτική κυβέρνηση αλλαγής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Ενώ ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να επισκεφθεί επισήμως την Άγκυρα, η Τουρκία επιδίδεται σε έναν πόλεμο προκλήσεων εις βάρος μας θέτοντας ουσιαστικά ξανά θέμα Ιμίων. Πώς κρίνετε την πολιτική της κυβέρνησης; Πιστεύετε ότι πρέπει να πάει ο Καραμανλής στην Άγκυρα μέσα σε αυτό το κλίμα;
Γ.Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:
Αυξημένες εντάσεις, και πάλι, στις σχέσεις μας με την Τουρκία, σχεδόν καθημερινές νέες προκλητικές ενέργειες από πλευράς της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα, μία ελληνική κυβέρνηση, η οποία δεν μπορεί ή δεν ξέρει να αντιδράσει. Και πάνω από όλα, μεγάλες και ιστορικές ευκαιρίες, τις οποίες άφησε ανεκμετάλλευτες και έχασε η κυβέρνηση της Ν.Δ. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής στα ελληνοτουρκικά. Λάθη επί λαθών.
Σε ό,τι αφορά την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Άγκυρα, το θέμα δεν είναι εάν θα πάει ο κ. Καραμανλής στην Άγκυρα. Το πραγματικό θέμα είναι με τι θα γυρίσει. Το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η σαφής υποχρέωση της Τουρκίας και απέναντι στην Ε.Ε. και η άρση του απαράδεκτου "casus belli" απέναντι στην Ελλάδα, θα ήταν τα ελάχιστα και αυτονόητα αποτελέσματα από αυτήν την επίσκεψη. Να υπενθυμίσω ότι εμείς, με την πολιτική που ασκήσαμε, κατακτήσαμε την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. και την ομαλοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων με πολύ θετικές προοπτικές για το μέλλον.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Στο γειτονικό μας Κόσοβο οι Κοσοβάροι ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε μονομερή ανεξαρτητοποίηση. Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να αναγνωρίσει η Ελλάδα το Κόσοβο;
Γ.Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:
Δεν έπρεπε να φτάσουμε σε αυτό το δύσκολο δίλημμα για την Ελλάδα. Η κυβέρνηση όφειλε να αξιοποιήσει τον ρόλο του πρωταγωνιστή στα Βαλκάνια, τον οποίο είχε κατακτήσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα με τις πρωτοβουλίες που πήρε για την προώθηση της περιοχής, ως Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2003, και να επηρεάσει τις εξελίξεις σχετικά με το Κόσοβο στη σωστή κατεύθυνση. Να συνδεθεί η όποια πορεία ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου με την τελική ένταξη της Σερβίας και ει δυνατόν όλων των χωρών των Βαλκανίων, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με αυτόν τον τρόπο θα επιτυγχάναμε, τελικά, και την απόλυτη σταθεροποίηση της περιοχής και της άμεσης γειτονιάς μας και θα αποφεύγαμε αυτά τα δύσκολα διλήμματα. Υπάρχουν ακόμα περιθώρια για τις αναγκαίες κινήσεις σε αυτήν την κατεύθυνση και η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να κινηθεί άμεσα και αποτελεσματικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Υπάρχουν πλέον περιθώρια μιας λύσης κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων ή είναι χαμένη υπόθεση; Εχει κάνει λάθη η κυβέρνηση;
Γ.Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:
Η κυβέρνηση φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τη δραματική διολίσθηση της διαπραγματευτικής θέσης της Ελλάδας. Επέτρεψε, με την πλήρη απραξία και αδιαφορία, εξαιρετικά αρνητικές εξελίξεις για τα ελληνικά συμφέροντα σε αυτό το θέμα, με αποκορύφωμα την αναγνώριση των Σκοπίων με τη λεγόμενη συνταγματική τους ονομασία από τις ΗΠΑ, εξέλιξη η οποία άλλαξε τους συσχετισμούς και οδήγησε και σε αυτήν την προκλητική αδιαλλαξία, την οποία επιδεικνύει η κυβέρνηση των Σκοπίων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Τώρα τι μπορεί να γίνει;
Γ.Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:
Η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει, στο ακέραιο, τα ελληνικά συμφέροντα σε αυτό το θέμα και μια κοινά αποδεκτή ονομασία των Σκοπίων για κάθε χρήση. Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα είναι αποτυχία και ο κ. Καραμανλής και η κυβέρνησή του θα φέρουν την πλήρη ευθύνη.



ΠΗΓΗ: http://www.pasok.gr/portal/gr/3/55041/7/7/1/showdoc.html

tassos dikas

Αριθμός μηνυμάτων : 36
Location : thessaloniki
Registration date : 10/10/2007

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης